croydon house

A sloping block with north to the front, several beautiful tall trees limiting good solar access, and a major arterial road were the challenges present on this site.

To combat this, the croydon house was setback from the street to increase privacy, provide a buffer from the main road, and allow good solar access to the front yard.

Double glazed timber windows cut out most of the traffic, whilst capturing solar heat in winter. Summer shading is provided not only by extendable awnings and well designed eaves, but also by trimming the lower branches of the tall natives trees to the north, so that the winter sun comes through, whilst the summer sun is kept out.  The trees in essence become giant sun umbrellas!

Internally, the tiled floor enables thermal mass to absorb the sunlight streaming through on a good winters day, and give out that warmth when night arrives.  Double-storey internal mud brick walls stablise the temperature in the upper storey as well as providing a great sound barrier between living and sleeping areas.

Ventilation is achieved through the design of the living wing being only 1 room wide, with windows on either side, making sure that the house can cool down quickly when opened up in the cool of a summer's evening.

This house pushed the boundaries as far as low embodied energy slabs was concerned.  It was the first residental job where Boral had replaced up to 60% of the cement component of concrete with industrial by-product, such as slag and flyash, as well as using 100% recycled aggregate and 100% recycled steel.  This saved approximately 5 tonnes of CO2 being released, and the result was a stronger slab!  A beautiful recycled Jarrah stair and oiled upper flooring, and solar based gas boosted hydronic heating further complement the environmental credentials of the house.

See the job as feartured in Boral's Newsletter p.4 

download factsheet

143_4331.JPG 143_4331.JPG

142_4252.JPG 142_4252.JPG

143_4329.JPG 143_4329.JPG

142_4257.JPG 142_4257.JPG

142_4230.JPG 142_4230.JPG

139_3995.JPG 139_3995.JPG